Entübe Nedir? Neden Yapılır? Prosedürleri Neler?

2020 ve 2021 yıllarında yoğun bir şekilde etkisini gösteren korona virüsü hayatımıza birçok tabirin girmesine sebep oldu. Yıllardır uygulanan bir işlem olmasına rağmen entübe kelimesi de bu dönemde popüler bir hale gelen kelimeler arasında yer alıyor.

Tıp diline ait olan entübasyon terimi İngilizce “intubation” kelimesinden gelmektedir. Tüpün içeri yerleştirilmesi anlamı taşır. Entübe kelimesi de entübasyon işlemi gerçekleştirilmiş olan hastalar için kullanılan bir tabirdir.

İnsanların soluk borusu kısmına yerleştirilen tüp ile birlikte nefes alıp verme problemlerinin önüne geçilmesi amaçlanır. Hastalar nefes kontrollerini kendileri sağlayamadıkları için bu işlem ile vücuda gerekli oksijen verilir.

entübe

Entübasyon Neden Yapılır?

İnsanlar için nefes alıp verme hayati önem taşır. Bu eylemin gerçekleşebilmesi için solunum sistemimizde yer alan çok sayıda farklı organ sorunsuz bir biçimde çalışmalıdır. Eğer bu organlardan bir ya da birkaçı doğru bir biçimde çalışmadığında tıbbi müdahale gerekir. Entübasyon işlemi de bu aşamada devreye girecektir.

Entübasyon işlemi temelde solunum zorluğu çeken kişilere uygulanan bir işlemdir. Soluk borusunda yer alan iki adet bronş 2 farklı akciğere hava aktarılmasını sağlar. Eğer hasta bu işlemi kendisi yapamıyorsa entübe edilerek borular ile birlikte gerekli oksijen akciğerlere ulaşmaktadır.

Korona virüsüne yakalanan kişilerde de ciddi nefes darlığı problemleri ortaya çıktığından bu işlem sıklıkla uygulanabilmektedir. Ancak entübasyon uygulanan tek durum bu olmaz.

Entübasyon Prosedürleri Nelerdir? Ne Zaman Uygulanır?

Entübasyon işleminin uygulanmasındaki prosedür son derece basittir. Bir insanın yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve iç organlarının zarar görmemesi için vücuduna alması gereken oksijen miktarı bellidir. Bu miktar kişinin yaşına, kilosuna ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Eğer hastalar sahip oldukları rahatsızlıklar sebebiyle bu miktarın altında oksijen alabiliyorsa entübasyon işlemi uygulanmaktadır.

Hastalarda entübasyon işleminin uygulanıp uygulanmayacağına doktorlar karar vermektedir. Eğer gerekli görülürse bu işlemin onayı verilir ve direkt olarak işleme başlanır. Bu işlem uygulanırken hastaların uyutulması daha doğru görüldüğünden anestezi ile gerçekleşir. Bazı durumlarda hastalar yaşadıkları sorunlar sebebiyle kendilerinde olmazlar ve bu durumda anestezi olmadan işlem gerçekleşir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir