Diyaliz Makinesinde Yeni Nesil Teknoloji

Böbrek yetmezliği sorunu olan hastalarda, böbreğin yapamadığı; vücuttaki atık maddelerin atılması, fazla sıvının kandan ayrıştırılması, elektrolit dengesizliklerinin düzenlenmesi ve vücut pH değerinin düzeltilmesi işleri (yapay bir böbrek olan) ‘Diyaliz Makinesi’ tarafından yapılıyor. Diyalize bağlı bir yaşam sürmek zorunda kalan böbrek yetmezliği hastaları haftada 3-4 defa ve günlük 3-4 saat boyunca bu devasa makineye bağlı kalmak zorunda kalabiliyor.

diyaliz
diyaliz

Diyaliz hastaları için beklenen müjde sonunda California Üniversitesi bilim araştırma ekibinden geldi. WAK adını verdikleri özel giydirilebilir-mobil bir cihaz böbrek hastalarının hayatını büyük ölçüde kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış. Kemer gibi bele takılan portatif bir diyaliz makinesi olan WAK için test aşamalarının sonuna yaklaşılıyor. Portatif Diyaliz makinesi WAK, FDA onayının ardından başta Amerika’da olmak üzere tüm dünyada böbrek hastaları için yeni bir umut olacak!

diyaliz makinesi
diyaliz makinesi

Dünyada Büyümeye Devam Eden Böbrek Hastası Sayısı

Dünyada 2milyon, ülkemizde ise 50 bin civarında böbrek hastası bulunuyor ve bu sayı sürekli artıyor. Sağlık sistemi için büyük bir kriz olan böbrek nakli, Diyaliz tedavileri için teknik ve fiziki şartlarda yeterli gelmiyor. Kalıcı bir tedavi olmamasına rağmen hayatlarını idame ettirebilmek için hastanelerde bu dev makineye bağlanmak için sıra beklemek, gidip gelmek de ayrı bir sorun teşkil ediyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir