Bebekler Nasıl Uyutulmalı?
4. aydan itibaren bebekler gece ve gündüz ayrımının farkına varırlar. Bu nedenle bu dönemden sonra gece uykularının uzatılması gerekir. Akşam erken saatlerde karnı doyurulup yatırılan bebekler, sabah 6-7 civarına kadar rahatsız edilmemelidir. Bu öneri, kilo durumu normal olan bebekler için geçerlidir.
Eğer kilosu normalin altında ise gece de beslenme süreci gerekebilir. Ayrıca gece emen bebekler göğüste değil yatakta uyumaya alışmalıdır. Bu yüzden annelerin bu konuya dikkat etmesi gerekir. Bebeklerde ani ölüme veya kalça çıkığına sebep olan durumlardan biri yüzükoyun uyumaktır.
Bebeklerin sırt üstü yatırılması gerekir. Ancak yeni doğan bebeklerde kafatası oldukça yumuşak olduğu için ilk üç ay içerisinde başka tarafa dönmeden yatan bebeklerde kafa düzleşmesi ile karşılaşılabilir.
Uyku Hijyeni Nasıl Sağlanır?
Anneler uyku vaktinin geldiğini, yarım saat öncesinden itibaren bebeğe hissettirmelidir. Bebeğin gebelik boyunca dinlediği müzikle uyuması önemli bir noktadır.
Bebek, uykuya dalma problemi yaşıyorsa, uyku arkadaşı olarak adlandırılan ve alerjik olmayan oyuncaklardan seçilip yanına koyulabilir. 4 aydan küçük bebeklerin yarım kundak şekliyle uyutulması, uyku süresinin uzamasını sağlar.
Yani kolları kundaklanan bebeğin bacakları serbest olmalıdır. 6 ay ve 3 yaş arasında gündüzleri ikişer uyuması gerekir. Çocukların sürekli olarak aynı yatakta yatması ve aynı kokuyu alması sağlanmalıdır.