Kolesterol Tehlikeli Mi?

İnsan vücudu için gerekli bir yapı taşı olan Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerin tüketilmesiyle vücuda alınmaktadır. Eğer belirli bir dengede tutulmaz ise sağlığımız için ciddi rahatsızlıklar baş gösterebilir. Kolesterol aynı zamanda bazı gıdalarda da bulunmakta olup, çoğunun insan vücudu tarafından da sentezlendiği bilinmektedir. Her ne kadar halk arasında aklımıza hastalık adı olarak kalsa da aslında insan vücudu için fayda sağlayan önemli görevlerde rolü alan bir madde olduğunu belirtmeliyiz.

Kolesterol

Kolesterol Yüksekliğinin Tehlikeleri

Kolesterol seviyesinin kanda artması sonucu yol açacağı rahatsızlıkların başında damar sertliği gelmektedir. Damar sertliğinin insanda oluşturduğu  belirtileri ise baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetler olarak aktarabiliriz. Kontrol altına alınmadığında damar sertliğinin en çok bilinen etkileri arasında kalp ve beyin damarlarında tahribata neden olduğu bilinmektedir.

Kolesterolde Asıl Tehlike Nedir?

Kolesterol ’un karaciğerden hücrelere aynı şekilde hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşındığı bilinmektedir. İnsan vücudundaki bazı yağlar ve kolesteroller kanda eritilememeleri dolayısıyla lipoprotein adı verilen paketler halinde taşınmaktadırlar. Bunlardan kolesterolü taşıyan iki tür bulunmaktadır.

İlki halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL-Kolesteroldür. Diğeri ise yine halk arasında kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL-Kolesteroldür. Tehlikenin nerede başladığı bu iki kolesterol arasındaki dengeyle doğru orantılıdır.

HDL-Kolesterolü yüksek olan kişilerde kalp hastalığı daha az görüldüğü yapılan araştırmalar ile neticelendirilmiştir. Sebebi ise; HDL-Kolesterol damarlarda kolesterol birikimini önlemesidir. Böylece kan damarlarında biriken kolesterollerin oluşturabileceği zararlı etkileri aza indirmektedir. Bu sebeple HDL-Kolesterol ‘un, LDL-Kolesterol ’den yüksek olması gerekmektedir. Ancak Türk Kardiyoloji Derneğinin yaptığı bir açıklamada, Türk toplumunun HDL-Kolesterol değerinin genel olarak düşük seyirde gittiği belirtilmektedir.

HDL-Kolesterol düşüklüğünde genelde sigara kullanımının etkisi de bulunmaktadır. Sigara kullanımını azaltarak ve düzenli egzersiz ile yeterli beslenme HDL-Kolesterolünün düşüklüğünde kişinin kendisi için uygulayacağı basit tedavi yöntemleri arasındadır.

Dengeler Ne Şekilde Olmalı?

Türk Kardiyoloji Derneğinin belirttiği aralıklar baz alınacak şekilde, LDL-Kolesterol 130 mg/dl’ den düşük, HDL-Kolesterol 40 mg/dl’den yüksek olması ve toplam kolesterolümüzün de 200 mg/dl’den düşük olması durumunda normal sağlık  sınırı elde etmiş oluruz.

LDL-Kolesterol 160 mg/dl ve üzeri, HDL-Kolesterol 60 mg/dl’den yüksek olması ve toplam kolesterolümüzün ise 240 mg/dl’den yüksek olması durumunda yüksek sınıra ulaşmış oluruz. Belirtilen bu değerlerin yetişkin ve çocuklar arasında farklılık gösterdiği bilinmektedir.

Kolesterol İlaçlarına Dikkat!

Kolesterolün tehlikesinin yanı sıra tedavi için kullanılan ilaçlarında tehlikesinin olduğunu belirtmekte fayda vardır. Özellikle kolesterol düşürücü ilaçlarda karaciğer fonksiyonlarında bozulmalar görülebilir. Bu sebeple ilaçların doktor kontrolü altında gerektiği dozda kullanılarak, aynı zamanda düzenli karaciğer fonksiyonlarını gösteren testler ile tedaviyi sürdürebilmek önemle gerekmektedir. Hekiminiz bu testlere göre ilaç tedavisini kesebilir veya dozunu düşürebilir. Bu sebeple beklemeyen herhangi bir yan etki durumunda özellikle hekiminize danışmanızda fayda olacaktır. Aksi bir durumda sağlığımız için tehlike oluşturacak ikinci bir etken daha ortaya koymuş olabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir