Fitalat Nedir?

Yumuşak plastiği daha dayanıklı hale getirmek, güzel koku ve renk sağlamak için kullanılan bir tür kimyasal olan fitalat, kişisel bakım ürünleri (sabun, şampuan ve saç spreyi gibi), kozmetik, bahçe hortumu ve gıda ambalajları dahil pek çok üründe bulunuyor. İnsanlar bu ürünlere temas ettiklerinde ağız, ten veya soluma yoluyla fitalata maruz kalırlar.

Peki, fitalat nedir ve insan sağlığını nasıl etkiler? Düşük düzeyde fitalata maruz kalmanın insan sağlı üzerine etkilerinin ne kadar ciddi olduğuna dair net bilgiler bulunmuyor. Bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak fitalata maruz kalmak karaciğere, böbreklere, akciğere ve üreme sistemine zarar verebiliyor. Kansere, kalp hastalıklarına, kansere ve obeziteye neden olabilmektedir.

Fitalat Zararları Nelerdir?

Yaklaşık olarak son yirmi yılda pek çok sağlık sorununun fitalatlara maruz kalma ile ilişkilendirildiğini biliyor muydunuz? Çalışmalar astım, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite, meme kanseri, obezite, tip 2 diyabet, davranış sorunları, nöro gelişimsel sorunlar, düşük IQ, üreme gelişimi ve erkek doğurganlık sorunları gibi sağlık sorunlarını fitalat ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Fitalata maruz kalmanın ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceği biliniyor. Daha çok hamile kadınları ve çocukları etkilese de herkes fitalat nedeni ile sağlık problemi yaşayabilir. Fitalata maruz kalan bir annenin çocuğu davranış sorunları ve düşük IQ ile doğabilir. Erkek çocuklar üreme sistemi kusurları ile doğabilirler.

Fitalat Nelerde Bulunur?

Fitalat kokusuz, tatsız ve görünmez bir kimyasaldır. Ancak her gün kullandığınız pek çok üründe bulunur. Tüketilen ambalajlı gıdalarda da bir miktar bulunurlar. Genellikle temizlik, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde, ahşap yüzeylerde, yapıştırıcılar, yapı malzemeleri, plastik tesisat boruları, deterjanlar ve böcek ilaçları fitalatlı ürünler arasında değerlendirilebilir.

Yeni araştırmalar artan kronik hastalık oranları ile fitalatlar arasında bir bağlantı olduğunu destekler niteliktedir. Kimyasallara daha duyarlı insanların da fitalat kaynaklı sağlık sorunları yaşadığı görülmektedir.

Fitalat İçermez Ne Demek?

Sağlıklı bir vücut ve yaşam için fitalat içermeyen ürünleri tercih etmek önemlidir. Özellikle kişisel bakım ürünleri ve plastik oyuncakların etiketlerinde DEHP veya DiBP kısaltmalarının yer almadığına dikkat edilebilir. Fast-food yiyecekler, plastik ambalajlı ürünler ve süt ürünleri tüketirken dikkatli olunmalıdır.

Fitalat ve insan sağlığı üzerine etkileri hakkında daha detaylı bilgiye https://www.analizistek.com/fitalat-nedir linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca yeni bir ürün piyasaya çıkarmayı düşünüyorsanız ürünleriniz için yaptıracağınız fitalat testi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir