Deniz Kabuklularından Çalınan Fikir Mükemmel Su Altı Yapıştırıcısı Yarattı

Doğanın akıl almaz sırlarından biri daha çözüldü. En güçlü yapay tutkallar bile onları su altında uygulamaya çalıştığınızda tamamen faydasız kalırken, nasıl oluyor da kabuklu deniz hayvanları, yırtıcıları uzak tutmaya çalışmaktan alıkoymak için kayalara hızlı tutunabiliyordu? Doğa zaten su altında işe yarayan yapışkanların nasıl hazırlandığını bulmuş ve nihayet araştırmacılar bu sırrı keşfedebildiler.

midye
midye

Midyeden Esinlenilen Su Altı Tutkalı

ABD Indiana Purdue Üniversitesi araştırmacıları, midye gibi kabuklu deniz canlılarından esinlenerek yeni bir ‘biomimetic’ tutkal geliştirdi. Midye, su altında iken DOPA amino asidi bakımından zengin proteinleri içeren doğal bir tutkalla kaplı küçük tüyler kullanarak yüzeylere yapışabiliyor. Çoğu yapıştırıcı madde su ile etkileşime girerken, DOPA’daki katekoller denilen bileşikler yok. Bunun yerine, diğer materyallerin yüzeyine yapışıyorlar. Araştırmacılar, bu amino asitleri, diğer midye proteinleri ile birlikte yapay bir polimere eklediklerinde, şimdiye kadar oluşturulan en güçlü su altı tutkallarından biri haline geldi.

su altı tutkalı
su altı tutkalı

Şaşırtıcı bir şekilde, laboratuar testleri, kimyasal olarak poli (katekol-stiren) olarak bilinen yeni yapışkanın, midye tarafından kullanılan doğal yapıştırıcılardan yaklaşık 17 kat daha güçlü olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, araştırmacılar, midyelerin yapışkanlarının dayanımını doğal olarak sınırladığına inanıyorlar, böylece yer değiştirme zamanı geldiğinde onlar için serbest kalmaları daha kolay oluyor.

Buluş mükemmel… Midyeden esinlenilen tutkal, her zaman suya maruz kalan araçlar veya yapılar üretmenin yeni yollarına çözüm olabilir. Sualtında kaynak yapmak gibi süreçlerin ne kadar karmaşık olabileceği göz önüne alındığında, geçici veya kalıcı olarak sualtı onarımlarının yapılmasını da oldukça kolaylaştırabilir. Ve belki de, küçük bir çatlakla uğraşmak için tüm yüzme havuzunu boşaltmanızı gerektirmeyen kolay tamir olanakları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir