Bademcik Taşı Nedir?

Bademcikler vücudumuza giren mikropların ve virüslerin ilk karşılaştığı yerdir. Vücut savunma sistemimizin bir parçasıdır. Bademcikler bazı kişilerde savunma yaparak vücudu korur fakat bu herkes için geçerli değildir. Bademcik enfeksiyonu çok fazla geçiren kişilerde bademcik taşı oluşabilir bu faydadan çok zarar verir. Bu tarz durumlarda doktor tarafından bademciğin alınması veya tedavi gibi birkaç şey uygulanabilir. Bademcik taşları bademcik üzerinde biriken besin kalıntıları, bakteri ve mukus birikiminden oluşabilir. Beyaz, sarı ve küçük olan bademcik taşları herkeste bulunur. Bu tarz bademcik taşları kendi kendine vücuttan atılır ve tedaviye gerek duymaz. Büyük bademcik taşları sık görülmez ve oluştuğunda kendini belli eder. Büyük bademcik taşları ağızda kötü kokuya neden olabilir bunun yanında boğazda tahrişe neden olur.

bademcik taşı

Bademcik Taşı Belirtileri Nedir?

Bademcik taşları büyüdükçe belirtiler gösterir fakat bazıları sadece röntgen ve tomografide görülür. Görülmeme durumu taşın konumuna bağlıdır. Bazı belirtiler ise şöyledir;

  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Yutkunmada güçlük
  • Bademcik şişmesi
  • Kulakta ağrı
  • Ağızda kötü koku
  • Boğazda göz ile görülebilen beyaz ve sarı lekeler oluşması

Ağızda kötü koku oluşması bademcik taşı olan hastaların nerdeyse tamamında görülmektedir. Yutkunma güçlüğü ise hem boğaz iltihabı oluşan hem de bademcik taşı bulunan kişilerde görülmektedir bu nedenle ayırt edilebilecek bir belirti değildir. Öksürük semptomu ise boğaz tahrişinde de görülür bu nedenle bademcik taşı için endişelenmek doğru olmaz. Bu belirtiler görüldüğünde doktora başvurmak ve doktorun tedavi yöntemini izlemek en doğrusudur.

Bademcik Taşı Neden Oluşur?

Bademcikler yapı itibari ile yarıklar, odacıklar ve çukurlar barındırır. Bademcikte bulunan bu alanlar bakteri, mikrop ve ölü hücrelerin birikimi için alan oluşturur. Biriken bu kalıntılar bademcik taşlarını oluşturur. Bademcik taşlarının oluşmasının ilk nedeni ağız ve diş hijyenine yeterince önem verilmemesidir. Bu durumda ağızda bakteriler birikir ve bademciklerde taş oluşturur. Büyük yapılı bademciklere sahip olan kişilerde de sık sık bademcik taşı oluşur. Bunun nedeni ise büyük yapılı bademciklerde bakteri ve mikrobun birikecek alanının daha çok olmasıdır. Kronikleşmiş olan bademcik iltihabı da bademcik taşı oluşmasına neden olur.

Bademcik Taşı Tedavi Yöntemleri

Bademcik taşı küçük olduğu zaman rahatsızlığa yol açmıyor ise herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Diş bakımında ağız suyu, diş ipi ve günlük fırçalama yapan kişilerde bademcik taşı oluşumu büyük ölçüde engellenir. Bademcik taşları kesinlikle bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Sert cisimlerle temizlemeye çalışmamalıdır. Bademcik taşı temizlemesi yapıldıktan sonra tekrar oluşmaması için tuzlu su ile gargara ve ağız bakım suyu kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir