Anne Obezitesi ve Şeker Hastalığı Bebek için Otizm Riski midir?

Otizm genellikle sosyal etkileşim, iletişim ve tekrarlayan davranışlarla ilgili problemlerle karakterize olan beyin gelişiminin bir bozukluğudur. Otistik spektrum bozukluğunun teşhisi, son 30 yıl içinde, anne obezitesi ve şeker hastalığının görülme sıklığı ile birlikte yükseliyor.

otizm
otizm

Araştırmacılar anne karnındaki şeker hastalığına ve maternal obeziteye bakmak için türünün ilk araştırmasında önemli bağlantılar buldu. Buna göre, hem obez hem de diyabetik olan gebe kadınlardan doğan çocukların otistik olma olasılığının, sağlıklı fakat kilolu kadınlardan doğan çocuklara göre 4 kat daha fazla olduğunu tespit ettiler. Şeker hastalığı olmayan obez kadınların ve obez olmayan diyabetli kadınların her birinin otistik bir çocuğa sahip olma riski yüksek.

Anneler ve Otistik Bebekler Arasında Nasıl Bir Bağlantı Var?

Bilimsel çalışma, gebelerde obezitenin bağışıklık sistemi hücrelerindeki maddeleri arttırdığını gösteriyor. Obeziteden kaynaklanan iltihaplanma beyin iltihaplanmasına neden olarak bebeklere geçiyor. Annenin diyabeti de proinflamatuvar bir ortam oluşturuyor. Otizm gelişiminde uterusun yanı sıra fetus beyninde de enflamasyon söz konusu. Eşlik eden obezite ve diyabet, gelişmekte olan fetal beyni çok sayıda etkileyebileceği gibi, çocuklarda tek bir duruma kıyasla daha yüksek bir otizm riski de ortaya koyuyor.

otizm bebek
otizm bebek

Obez kadınların çoğunun otistik bir çocuğu olmayacak, ancak 68 çocukta otizm oranı 1 ise, gebelik öncesi şeker hastalığı ve obezite anneler için oran; 68 çocukta ortalama 4 olacak. Hem kilolu hem de şeker hastalığı olan kombinasyon, bu çalışmadan yola çıkarak otistik bebek riskinizi biraz arttırıyor. Yapabileceğiniz en büyük şey, çok fazla kilolu olmaktan kaçınmanızdır ve bu diyabet riskinizi azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir