Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

15.03.2017 tarihinde geçerli olmaya başlayan Bakanlar Kurulu kararı sonrasında iş yerleri ve konutlar için %2 olan tapu harcı bedelleri 30.09.2017 tarihinde %1.5’e düşürülmüştü. Kat irtifakı tesis etmeyen arsaların satışlarında ise herhangi bir değişik söz konusu değildir. Hesaplama araçları da %1.5 seviyesinde tapu harcı hesaplama işlemini yapmaktadır.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harçları, tapuda beyan edilmiş olan satış bedelinin %4’lük kısmı olarak ifade edilen kısmıdır. Bu bedel 2013 yılında ilk olarak %3.3 olarak hesaplanmıştır. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karardan sonra ise 30.09.2017 tarihine kadar değer %1.5’e çekildi.

Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu harcı bedelleri satıcı ve alıcı arasından belirli oranlarda tahsil edilir. İki taraftan da eşit olmak üzere satış bedelinin %2’lik kısmı tapu harcı hesaplama işlemi esnasında uygulanır. Örneğin, 200 bin TL değerinde bir ev satın alındığı zaman alıcı ve satıcılar 4.000 TL değerinde bir tapu harcı bedeli alınır.

Tapu Harcı Nasıl Ödenir?

Tapu harçlarını, Tapu Müdürlüğe ile anlaşmalı olan bankalar üzerinden ödemeyebilirsiniz. Anlaşmalı olan bankalar size gelecek olan SMS’te belirtilmektedir. Satış işlemini yaptığınız Tapu Müdürlüğü’nden 12 veya 13 haneli bir seri numarası cep telefonunuza iletilir. Seri numarası ile birlikte size damga vergisi, tapu harcı ve döner sermaye bedeli ödeyebilme imkanı da tanınır. Seri numarasını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden girerek kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

Tapu harçları ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız ve emlak konut projelerinde yaşanan yeni gelişmelere göz atmak istiyorsanız https://gayrimenkulprojeleri.net/tapu-harci-hesaplama adresini ziyaret edebilirsiniz. Aynı adres üzerinde yer alan tapu harcı hesaplama aracını kullanarak da tapu harcınızı kolay bir şekilde sizler de hesaplayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir